Inredning, golv, väggar, dörrar m.m.

Inredning

Köken är från HTH. Arbetsbänkar och bänkskivor är i de flesta fall av laminat. Vid rengöring, använd vatten och diskmedel. Det finns även en underhållsvägledning för laminatskivor. Använd en skärbräda, eftersom bänkskivan annars blir repig och ful om du skär direkt på skivan.

Diskbänken tvättas enklast ren med diskborste, diskmedel och vatten. Kalkfläckar av vatten tas lätt bort med ättiksprit eller annat för diskbänkar avsett rengöringsmedel.

Barnsäkerhetsspärrar i kök är obligatoriska i nybyggda bostäder. Har du inte behov av dessa kan du enkelt montera bort och spara dem för eventuellt framtida behov. Se till att spärren till ugnsluckan verkligen fungerar. Skaffa ett hällskydd vid behov.

Garderoberna är från HTH. De flesta garderober är 60 cm breda. Garderoberna har snickerihöjd 2278 mm inkl. sockel (2110 mm utan sockel) och djup 56,5 cm exkl. lucka.

Badrumsinredningen är från Svedbergs.

Fönster och balkongdörrar kan vara riskabla för småbarn. Se först och främst till att befintliga spärrar fungerar. Undvik att ställa möbler så att barnen kan klättra upp på dem och falla mot rutan.

Golv

Ett trägolv påverkas av luftfuktighet. Under vintern kan golvet både krympa och kupa sig på grund av att det råder en låg relativ fuktighet inomhus. Under sommaren ökar den relativa fuktigheten och träet utvidgar sig igen. Med rätt underhåll har trägolv en mycket lång livslängd.

Parkettgolv och andra lackade trägolv dammsugs i första hand. Fukttorka enligt skötselinstruktioner. OBS! Använd väldigt lite vatten när du moppar. Moppen ska vara enbart lite fuktig, annars finns det risk att golvet skadas. Såpa rekommenderas inte på lackade ytor då det kan bildas en fet hinna. Tillsätt ev. några droppar milt syntetiskt rengöringsmedel utan ammoniak i vattnet.

Du bör sätta ”möbeltassar” av filt under benen på stolar, bord och övriga möbler. Pianot, den tunga bokhyllan eller soffan bör du sätta på en filt och försiktigt skjuta till önskad plats.

Väggar och tak

Standardkulören på väggarna är målad med färgkoden NCS 1500-N och glansvärdet är 5. Taket är målat i en obruten vit och glansvärdet är 3. Varumärket är Alcro.

För att minimera risken för läckage i ingjutna värme- och vattenledningar får du inte borra eller skruva djupare än 5 cm i lägenhetens tak.

Lägenhetsskiljande väggar är av betong. Ytterväggar har en Gyproc-Habitoskiva, som är en typ av förstärkt gipsvägg. Se mer information i produktbladet. Varje lägenhet har en TV-vägg i vardagsrummet som är förstärkt med ett lager plywood. Övriga innerväggar är gipsväggar (12,5 mm) med plåtreglar, c/c-avståndet mellan reglarna är 450 mm.

Väggar kan torkas av med en fuktig trasa, men du bör vara sparsam med vatten. Fläckar kan du behandla med lite koncentrerat diskmedel. Det är viktigt att vara försiktig och inte gnugga för hårt.

Väggarna sätter den personliga prägeln på ditt hem, men låt dem inte förstöras av onödiga hål som beror på dåliga kunskaper om väggmaterial eller vilka skruvar och krokar du ska använda. Arbeta i lugn takt och lär dig lite väggfakta så klarar du ”hängningen” utan de olyckliga extrahålen.

Till gipsskivor använder du en drillborr, borrsväng eller elborrmaskin. Alla hål måste pluggas. Din järnaffär kan ge dig råd om vilka skruvar och krokar du bör använda för respektive väggmaterial. Undvik självhäftande krokar som dels lossnar lätt och dels lämnar fula limmärken efter sig.

Dörrar, fönster och beslag

Ytterdörren

Information om nycklar finns på sidan Nycklar, porttelefon och post.

Lägenhetens ytterdörr har ett serviceläge som kan användas i vissa situationer om tillträde till lägenheten behövs när du inte kan vara hemma. Lås först dörren som vanligt med nyckeln i. Vrid därefter nyckeln till serviceläget (märkt med S). Avlägsna sedan nyckeln medan den fortfarande är vriden till serviceläget. Lägenhetsdörren är nu låst men kan låsas upp både med dina egna nycklar samt med en särskild typ av servicenyckel.

Produktblad, skötselanvisningar och instruktioner

Våtrum

Porslinet i handfat och WC-stol tål inte alltför höga temperaturer. Det är därför mycket olämpligt att tömma vatten varmare än 60°C på dem. Det kan förorsaka sprickor så att de blir förstörda.

Undvik att göra hål i en kakelklädd vägg, särskilt vid duschplats och kring badkar. Om du ändå måste göra hål är det viktigt att du tätar hålet kring skruven med en vattentät elastisk fogmassa.

Golvbrunn i dusch behöver rengöras med jämna mellanrum. Ta först bort silen, häll sedan ner hett vatten och rengöringsmedel, exempelvis såpa, i brunnen och skura med en borste. Glöm inte undersidan på silen.